My Site

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. Learn more


A magyarországi szlovákok lapja 2017. áprilisi számában számolt be a tárnoki Krvatacska ünnepéről.

 

Krvatacska – a tavasz köszöntése Tárnokon

Krvatacska. Így nevezik a tárnoki szlovákok azt a szokást, mellyel az itt lakók nem csak Krisztus hírül adását (március 25.), hanem az ébredő természetet is megünneplik. Krvatacska, azaz „vérfrissítés”, a tavasz érkezése.

Néhány éve ez a szokás feledésbe kezdett merülni, de a település  szervezetei kb. 10 évvel ezelőtt  újra felélesztették.  A Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, Élő Katalin, egy gyalogos túrát indított az Öreghegyre, melynek során megismerkedtem egy fiatal lokálpatriótával, Ábel Andrással. Vele szinte azonnal megtaláltuk a közös témát, mivel Ő ugyancsak a szlovák közmondások, határok neveinek, és más ehhez hasonló elnevezéseknek az eredetét kutatja.  2014- ben Muskovics Andrea néprajzkutatóval egy könyvet is kiadtak Tárnok zenei életéről, Tí tárnockí muzikanti pekne hrali címmel.

A kirándulás a Sarmata-korból származó pincesoron folytatódott, és végül megnézhettük Muskovics András pincéjét, amely egy kőtárlatnak ad helyet. Ennek anyagát kb. 30 éve gyűjti a bátyjával együtt. A kiállított kövek típusok, történelmi korok szerint vannak rendszerezve.  Időközben többen is feljöttek a Kőkereszthez, ahol áldást mondott Szabó Mihály görög katolikus parókus.  Egyházi szenténekléssel vonultunk fel a Szent Orbán szobor mellett a színpadhoz. A lelkész itt megáldotta a határt és imát mondott a bőséges, jó termésért is.  A vendégeket Szolnoki Gábor polgármester köszöntötte, majd Sümeginé Schummer Anna, a Tárnoki Szlovák Önkormányzat elnöke arról is beszélt, hogy milyen fontos a szlovák hagyományok őrzése.

A színpadfelelős felvilágosítása alapján, a kezdő és befejező műsorszámokat mindig a helyi együttesek adják. A kulturális programot a Sárga rózsa énekkar kezdte magyar népdalokkal, majd őket követték a meghívott vendég kórusok. A Muslinca énekkar Százhalombattáról magyar bordalokkal, a Sóskúti Vecsernyica kamarakórus többszólamú, Sóskútról, Pusztazámorról és Tárnokról származó szlovák népdalokkal szórakoztatta a közönséget. A műsort a Hajtóka énekkar zárta helyi szlovák népdalokkal.

A Tárnoki Szlovák Önkormányzat nagy halom tócsnit (krumplis palacsinta) kínált fokhagymás tejföllel, a helyi borosgazdák saját boraikat kóstoltatták. Mindenki együtt ünnepelte a mandula fák virágzását és az első tavaszi napsugarakat.

 

Vissza